Vallée des Voconces Darbouka

Picture
Namn Vallée des Voconces Darbouka    
Ras Berger des Pyrénées á poil long   
Född 080602   
Kön Tik   
Färg Brindle    
Hälsa HD fri

Länk till stamtavla!


Darbouka eller Bouka som vi kallar henne tillhör den långhåriga variande av rasen Berger des pyrenées. Hon föddes under våren 2008 på kennel Vallée des Voconces tillsammans med fem andra små hårbollar.
Det första året från liten livlig valp till ännu livligare unghund tillbringade hon tillsammans med kullbror Drum kvar på kenneln hemma hos Sophie Marchand. Där bodde hon i en stor härlig flock nere i Kalmar. Jag kom först in i bilden när Bouka var ungefär ett halv år och det var då tog jag för första gången kom i kontakt med Sophie om den lilla, då ganska stora berger valpen. Men det dröjde ytterligare ett halvår innan det blev ett vi. Ett halvår som betydde väldigt många samtal ner till Kalmar, en lång väntan och ett besök som fick det hela att kännas ännu mer rätt.
Men så, i mitten av Juni 2009 var väntan äntligen över. Och äntligen hade det blivit vi.

Bouka är en mycket livlig hund, full av energi och tackar aldrig nej till lite fart. Och då hon dessutom har ett stort behov av att få strosa och fara runt fritt slår skogen allt annat när det kommer till fysisk motion. Får hon inte utlopp för det behovet spelar det nästan ingen roll hur mycket annan stimulans hon får. Det är ändå något som fattas.
Hon är mycket följsam och tillgiven mot mig som förare, även väldigt kontaktsökande. Och att få vara med matte, vare sig det gäller träning, lek eller bara att få följa med en vanlig dag är något som är värt att göra nästan vad som helst för. 
Men självständigheten finns ändå, trots att hon gärna frågar om det mesta. Och en envishet som sträcker sig långt när hon väl går in för någonting.

När det kommer till både nya människor och hundar är det långt ifrån alla som blir accepterade. Hon går lätt upp i skall och har hon än gång inte accepterat någon håller hon också fast vid det. Har du däremot blivit accepterad så kan du räkna med ett glatt nästa möte med en liten Berger tik. Sen finns också kategorin "okej du finns, men jag vill hälst inte ha någonting att göra med dig".
Nej, någon över social hund är hon då inte. Och när det gäller lek och mys är det matte som föredras.

En av hennes lite negativare sidor är hennes miljö och ljud känslig. Det har gett oss en del utmaningar i komunalresandet och i början var bara mötet av en bil super läskigt. En buss betydde panik.
Numera har hon blivit mycket mer stabil på det planet och väldigt mycket tack vara att hon genom träningen fått en mycket starkare självkänsla. Men visst stöter vi än idag på en del läskiga saker, skillnaden är att vi kan tackla det tillsammans på ett helt annnat sätt.

Ja, det finns hur mycket som hälst att skriva om den här hunden. En helt underbar liten Berger tik som lär mig nya saker varje dag. Och jag vet inte hur jag skulle kunna tacka Sophie för att jag har fått chansen att dela mitt liv med den här tjejen..!