Berger des Pyrénées
Den minsta av de franska vallhundarna

Berger des Pyrénées[bɜʀʒe’de piʀene’] är en vallhund som urspungligen kommer från Pyrénéerna i södra Frankrike och är den minsta av de franska vallhundarna. Rasen delas in i två olika varianter, långhår(Berger des Pyrénées à poil long) och korthår(Berger des Pyrénées à face race). Även semilånghår förekommer.

Ca 8000 år tillbaka har Bergern vallat i de Franska Pyrénéerna och är än idag en rätt välkänd och aktiv vallhund i sitt hemland. År 1985 kom den första Bergern till Sverige. Populationen har vuxit med åren men är än idag relativt liten. Liksom i Frankrike är den korthåriga varianten ovanligare än den långhåriga.

Rasens litenhet gör dem till mycket snabba och smidiga små hundar vilket på flera fronter är fördelaktigt. Mankhöjden hos en poil long hane ligger mellan 40-48 cm och hos en tik mellan 38-46 cm. En face rase tillåts vara något högre, hanen mellan 40-54 cm och en tik mellan 40-52 cm.
Den yviga pälsen, slät eller långhårig, med eller utan skägg, gör dem förberedda för alla sorters väder. Färger som förekommer är fawn i olika nyanser, svart, grå, brindel och harkekin.
Picture
Bild lånad från http://www.pyrs.net/pyrs.html

Bergern är mycket trogen och tillgiven sig flock men vanligen skeptisk mot främlingar. De är ständigt vaksamma och på arlerten. De trippar ständigt på tårna. Den vaktar troget sin familj och går lätt upp i skall. Trots sin lilla storlek backar de mycket sällan. Bergern utstrålar ett maximum av energi och deras livliga intelligens sträcker sig mil. Med en enorm initiativsförmåga och påhittighet gäller det som förare att alltid ligga steget före sin kompanjon. De är kvicktänkta och kan även vara rätt reaktiva varför man runt t ex barn bör vara extra uppmärksam som förare.
Bergern är mycket anpassningsbar, men trots det kräver deras vaksamhet ofta att de tidigt präglas på världen. 
Picture
Bild lånad från http://www.pyrs.net/pyrs.html

Bergern har i tusentals år avlats för arbete och egenskaperna de besitter gör dem utmärkta för de flesta utmaningarna!

Bergern som vallhund idag
I utlandet, framför allt i Frankrike har rasens arbete som vallhund fortsatt. I Sverige har det dock under många år varit svårt att hitta gårdar som tagit emot rasen vilket har resulterat i få vallande Bergers i landet. Men de senaste åren har vallningen även i Sverige äntligen tagit fart och våra hundar har möjlighet att utföra det som de är avlade för.

Bergern är en kroppsvallare dvs "loose eye dog". Ett arbetssätt där hunden håller ett relativt kort avstånd från fåren och styr dem genom snabba pendlande rörelser.
Mer om det går bland annat att läsa om på Intresseföreningen Kroppsvallarna.

MER FAKTA & ARTIKLAR

De la tête et de l'expression bergère
från Olivier Mats, översatt av Monica Westerberg & Sophie Marchand
La Vie à la Campagne
från Pierre Poey, översatt av Monica Westerberg & Sophie Marchand
Caractère Pyrénéen 
 från Olivier Mats, översatt av Lotta Svensson
 
Picture
"Pierre Trolliet with Dari des Transhumants Note how close to the sheep the dog is working" Bild lånad från http://www.pyrs.net/pyrs.html